Mottó:

"A szülőföldet és a hont nem lehet szeretni, ha nem ismerjük azt úgy, amint a különböző
tájak sajátosságában és szépségében szemtől szemben áll velünk. Önmagunkat sem ismerjük
és nem értjük, csak abban az összefüggésben, amelyben élünk."
"Napfényes tetőkre h
ívogatnak ezek a sorok. Oda, ahol az előítéletek és elfogultságok szorí
és elnyomor
ító bilincsei lehullanak és meg tud szólalni az ember a saját hangján, tud járni a
saját lábán és mer gondolkozni és érezni a saját elméjével és sz
ívével."
(Tavaszi Sándor: Erdélyi tetők)

2010.11.06-Autóbuszos kirándulás a havasrekettyei vízeséshez

A Vigyázó (Vlădeasa) hegység egyik leglátványosabb és legismertebb kirándulóhelye a Rekiceli vízesés. Czárán Gyula a Bihari-hegyek “apostola” egy évszázaddal ezelőtt páratlannak minősítette, mind magassága, mind hozama után, csodálatos mennyasszonyfátyolszerű zuhatagának a hangja messzire elhallatszik az erdőrengetegben.
“A vízesés méltán vívott ki szép nevet s élvez nagy népszerűséget a turista-világban; egyike azoknak, melyekben a vízesések szépségére s imponáló hatására nézve legfontosabb mindkét tényező, — úgy a víz bősége, mint a zuhatag magassága közreműködik, hogy a benyomást megkapóbbá tegye. Ehhez járul még kedvező fekvése is: könnyen hozzá férhető, nincs távol a világ járásától, a nagy közlekedési vonaloktól; Bánffy-Hunyadról s vidékéről, Kolozsvárról, sőt még Nagyváradról is egy nap alatt jól megjárható; és így érthető, hogy százan meg százan keresik azt fel évenkint.”( Czárán Gyula)
Székelyjói vagy Havasrekettyei vízesés (Cascada Rachitele /Rekiceli vízesés), kétlépcsõs, kb.25-30 méteres esés, 1000 m t.sz.f. magasságban, megközelíthetõ: kb. 1 órai járással, fakitermelõ úton Havasrekettye/Rachitele felöl, kellemes erdei környezetben végig a Stanciu patak mentén.
A vízesés száraz idõben autóval is megközelíthetõ egy darabig (tábla tiltja a továbbhaladást egy szakasz után).A vízesés alsó szakaszának megcsodálása után menjünk tovább a szerpentinen, hogy óvatosan, felülrõl is letekinthessünk a lezúduló vízre. Az úton továbbhaladva 1-1,5 óra alatt a Fehér-kövekig (1557 m) juthatunk ill. újabb 1,5 óra alatt a Vlegyászához vagy a Vlegyásza menedékházhoz érhetünk ( Vigyázó csúcs körútja).

1897-ben az EKE utat épített a vízeséshez, az avatón Czárán is ott volt, de nem lelkesedett az elkészített kényelmes “holt útért”, és elkészítette az un. Próba körútját a vízesés melletti legszebb kilátópontokkal, rálátással a Vigyázó gerincre ill. a lenti szakadékra. Itt található az újra felfedezett “Felsõ Menedékház” sziklaalagutacskát is. A vízesésre szép rálátást találunk a közeli Sasbércre felkapaszkodva.
A vízeséstől feljebb, körülbelül egy órányi járásra van a Száraz- völgy egyik mellékága a Pareu máré (Nagypatak) vízesés, mely öt-hat méter magasból esik alá. Innen még a Rekiceli vízesés előtt beinduló kis mellékösvényre térhetünk rá. A zuhataggal szemben tornyosodik a Sasbérc kopasz sziklacsúcsa, mely az egész körút dísze. Felkapaszkodva a csúcsra és miután fentről is megcsodálható a környéket, a Rekiceli vízesés, a szemközti Sikó-torony és a környék csúcsai, lefele menet az út, panziókkal teli tisztásra vezet. Itt a Stanciului patakkal párhuzamos úton visszatérhetünk Rechitele faluba.





A képek a kirándulásról itt láthatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése