Mottó:

"A szülőföldet és a hont nem lehet szeretni, ha nem ismerjük azt úgy, amint a különböző
tájak sajátosságában és szépségében szemtől szemben áll velünk. Önmagunkat sem ismerjük
és nem értjük, csak abban az összefüggésben, amelyben élünk."
"Napfényes tetőkre h
ívogatnak ezek a sorok. Oda, ahol az előítéletek és elfogultságok szorí
és elnyomor
ító bilincsei lehullanak és meg tud szólalni az ember a saját hangján, tud járni a
saját lábán és mer gondolkozni és érezni a saját elméjével és sz
ívével."
(Tavaszi Sándor: Erdélyi tetők)
Az Oncsásza barlang 340 méter hosszú (vázlat).


Ursus spelaeus

***


A Bihar-Vlegyásza barlangjai régi idõk tanújaként õrizték meg a több mint 10 000 éves barlangi medve (Ursus spelaeus) csontjait, az oncsászai barlangban is gazdag leletek találhatók. A Kárpátoktól övezett hegységekben csaknem 40 olyan barlang létezik, amelyekben barlangi medve csontokat találtak. Ott van pl. a meziadi barlang, a melyet Czárán Gyula kutatott ki, az oncsászai barlang, a melyből museumaink legszebb medve-csontvázai kerűltek ki. A barlangi medve éppolyan otromba testű, bozontos bundájú és talpon járó emlős volt, mint utódja a barna medve. Életmódja is épp olyan lehetett, éjjeli állat volt az is, a melyik a húson kívül épp úgy megette a növényt, mint most élő utódja, miként erre fogazata is rámutat.
Hideg időkben a barlangokba vonúlt, hogy a hőmérséklet nagyobb ingadozásait könnyebben elviselje. A tél nagy részét bizonyára barlangokban töltötte és ha megsebesűlt vagy döglőfélben volt, akkor a barlangok mélyeibe vonúlt vissza. A medvék olyan területeken tartózkodtak, ahol barlangok is voltak. Ezekben a barlangokban volt igazi otthonuk és igy évszázadokon, évezredeken át egyásután ott pusztulván el, csontjaik fölhalmozódtak.
A bihari barlangokban mindenféle korú maradványokat láthatunk: a tejfogú medve-csecsemőtől kezdve a lemajszolt fogú öreg medvéig egyaránt ott találjuk csontmaradványaikat.

Az Oncsásza barlangban nincsenek képződmények. Hírnevét a barlangban talált nagyszámú medvecsontnak (Ursus spelaeus) köszönheti. A barlangtól több irányba lehet folytatni az utat. Tizenöt perc alatt el lehet jutni a Ponor-rétre; a kék-sávon három óra alatt Pádisra; a piros-sávon 5 óra alatt Biharfüredre vagy 6 óra alatt Vlegyászára a kék-sávon, de el lehet jutni a Meleg-Szamos körúthoz is a piros pont és piros kereszttel jelzett úton a patak partján haladva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése