Mottó:

"A szülőföldet és a hont nem lehet szeretni, ha nem ismerjük azt úgy, amint a különböző
tájak sajátosságában és szépségében szemtől szemben áll velünk. Önmagunkat sem ismerjük
és nem értjük, csak abban az összefüggésben, amelyben élünk."
"Napfényes tetőkre h
ívogatnak ezek a sorok. Oda, ahol az előítéletek és elfogultságok szorí
és elnyomor
ító bilincsei lehullanak és meg tud szólalni az ember a saját hangján, tud járni a
saját lábán és mer gondolkozni és érezni a saját elméjével és sz
ívével."
(Tavaszi Sándor: Erdélyi tetők)

2009.12.13-Vonatos kirándulás: Barátka, Boiu vízesés (gyalog 10 km)

A Sebes-Körös az Erdélyi-Szigethegységet keletről nyugatra átszelő folyója, turisztikai szempontból rendkivülien szép tájakon vezet. A számos, túlnyomóan baloldali mellékfolyói, mint a Kalota, Székelyjó, Nagy-Sebes, vagy Dregán, illetve a tekintélyesebb Jád-patak után érkezünk Barátka (Bratca) előtt, Kolozsvártól 90 km-re, az Ökrök völgyéhez (Valea Boiului), ahol alig 3 km távolságra érjük el, egy részben szekérúton, illetve patakmeder szélén, a hasonló nevű több lépcsös vizesést, amellyel felejthetetlen kép tárul elénk.



Megközelitése akár Jádvölgy vasúti megállótól (Halta Stana de Vale), akár Barátka vasútállomáson leszállva, az elöbbitől Körösloró (Lorau) településen átvezető dűlőúton, vagy az alábbitól a Sebes-Körös partján , egy sziklaperemnél átvezető ösvényen történik.

A vizesés egy szép és hangulatos völgyben van,amelynek folytatása elvezet a Dealul Arsurii 790 m-es csúcs lábánál, az elszort tanyák és romantikusabbnál romantikusabb tisztások és pázsitos erdők között a Ponor karsztvidékre. Itt a természet megőrizte eredeti természetességét és részben vadságát, ami külön varázsa a völgynek.

Jelzés nincs a 4,7 km-es völgyben, ami részben megneheziti a járást azoknak, akik először keresik fel ezt a könnyen elérhető és páratlanul szép vizesést, s amely részben magyarázatot ad kevésbé keresett voltára, bár eltévedni a völgyben szinte lehetetlen.




Azok, akik ismerik és meglátogatták, felejthetetlen élményben részesülnek és örökre szivükbe fogadják, sokáig megörzik élményeik albumában ennek a páratlanul szép vizesesnek a képét.





A képek a kirándulásról megtekinthetők itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése