Mottó:

"A szülőföldet és a hont nem lehet szeretni, ha nem ismerjük azt úgy, amint a különböző
tájak sajátosságában és szépségében szemtől szemben áll velünk. Önmagunkat sem ismerjük
és nem értjük, csak abban az összefüggésben, amelyben élünk."
"Napfényes tetőkre h
ívogatnak ezek a sorok. Oda, ahol az előítéletek és elfogultságok szorí
és elnyomor
ító bilincsei lehullanak és meg tud szólalni az ember a saját hangján, tud járni a
saját lábán és mer gondolkozni és érezni a saját elméjével és sz
ívével."
(Tavaszi Sándor: Erdélyi tetők)

2013.12.28.-Kirándulás Csucsára



         Házat vásárolt Csucsán az EKE Kolozsvár–1891, a vonatállomástól 800 méterre, 15 percnyi gyaloglásra. A november eleji vásárlást több hónapos fontolgatás előzte meg, míg a közgyűlés végül úgy döntött: kell egy ház, némileg pótolandó a sokszor emlegetett múltat, az államosított ingatlanokat, a sokszor visszasírt egykori tordai-hasadéki és bükki menedékházat. A csucsai ház pompás tervek otthona lehet, az önkéntes felújítást már el is kezdték. 

                                                    Megérkezünk a csucsai házhoz.

      Az elmúlt években többször felmerült: jó volna egy hétvégi ház könnyen megközelíthető helyen, környékén szép kirándulóhelyekkel. A választás Csucsára esett – a környék valóban szép, a Meszes- és a Réz-hegység találkozásánál, a Sebes-Körös partján fekszik. Kolozsvárról 72 km-re van, másfél óra alatt elérhető vonattal vagy autóbusszal, kiskocsival még hamarabb.
      Tavaly ősszel látogatott Csucsára a kolozsvári EKE-sek egy csoportja, majd idén májusban kétszer is. A tagság több hónapig fontolgatta az ötletet, majd megszületett a döntés: a közgyűlés megszavazta a ház megvásárlását az évek során kigazdálkodott egyesületi pénzkeretből. Ismét hónapok teltek el, míg rendeződtek a papírok, és megtörtént az adásvétel. A telken egy nagyobb (két szoba-konyha) és egy kisebb ház (szoba-konyha), illetve gazdasági épület található. Udvar és elég nagy gyümölcsös tartozik hozzá alma-, szilva- és diófákkal.

Felszáll a reggeli pára.
   
       Ahhoz, hogy használható legyen, a ház természetesen felújításra szorul. A novemberi közgyűlés Bagaméri Tibort bízta meg a kulcsosházhoz kapcsolódó munkálatok megszervezésével. Az EKE-gépezet már be is indult: egyik tagtársunk cserepeket adományozott, a másik léceket, egy csapat pedig már ki is javította a tetőzetet. A házban már adományként kapott bútorok is vannak. Javítani kell az ajtókat, ablakokat, lakhatóvá tenni a szobákat, majd a házat kényelmessé és otthonossá „csinosítani”. Fontos lenne mielőbb a nagyobbik ház használatának (villany, víz, fekvőhelyek) megoldása, hiszen a gyűlésen felvetődött egy síszakosztály létrehozása, és a börvényi (Vânători) sípálya mindössze pár kilométerre van. Szó van egy kerékpár-szakosztály megalakításáról is, tavasztól őszig kitűnő lehetőségek vannak biciklis túrák számára, megközelíthető a Drăgan-völgye, Jád-völgye, Sebesvár, a Királyhágó, a tuszatelki úton a Berettyó-forrásához is el lehet jutni. A gyalogtúrázóknak is számtalan lehetőség kínálkozik. A környéken nincsenek jelzett túraútvonalak, így felfedező túrákra is szükség lesz. Elsősorban ott a Meszes-gerinc, a Perjei Magura csúcs (988 m), a Cornu, Greben és Dosul Fildului csúcsok – az utolsó három nem ismeretlen számunkra, többször jártunk arra, Kissebes (Poieni) vagy a Drăgan-völgyi vonatállomás felől közelítettük meg. Kőrösfeketetóról (Negreni) a Ponor rétre juthatunk el, nem messze van egy szép tőzikerét. Kisebb séták is tehetők a környéken, mindenkinek ízlése és fizikai képessége szerint.

Kilátás Csucsára és a Sebeskörös völgyére.
      
     A csucsai kulcsosház konkrét házirendjéről a választmány és a tagság dönt majd. A kulcsosház általános jellegzetessége, hogy itt nincs állandó személyzet, félig-meddig önellátó intézmény. Felszereléséhez tartozhatnak ágyak (általában emeletes, priccs), kályhák, konyha, közös helyiség. Kevés kivétellel ma már általában villanyvilágítás is van. Élelmiszer nincs a házban, legfeljebb néhány nem romlandó alapanyag (só, cukor, fűszerek, teafű stb.), mindenkinek magával kell tehát hoznia a szükséges élelmet. A vendéget általában a falra függesztett házirenden kívül az várja, amit az előző csoport otthagyott. Ebből következik a legfontosabb írott-íratlan házszabály: a házat mindenki olyan állapotban hagyja, amilyen állapotban maga is szívesen találná. E szabályok betartása közös érdek, azt szolgálja, hogy a kulcsosházat még sokan, sokáig kedvükre használhassák.

A Körös partján.
     
      Természetesen a kolozsvári tagság továbbra is szervez kirándulásokat más festői tájakra, részt vesz a többi EKE egyesülettel közös rendezvényeken, a vándortáborokban is mindig szép számban ott vagyunk. Remélhetőleg a csucsai ház új tájak megismerését teszi lehetővé, részben kárpótol majd a város terjeszkedése miatt Kolozsvár környékén elvesztett kirándulóhelyeinkért (Plecska-völgye, Szent János kút, Gorbó-völgye, Bükki telep stb.), és itt minden korosztály megtalálja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódást a mindennapi élet monoton hétköznapjaiból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése