Mottó:

"A szülőföldet és a hont nem lehet szeretni, ha nem ismerjük azt úgy, amint a különböző
tájak sajátosságában és szépségében szemtől szemben áll velünk. Önmagunkat sem ismerjük
és nem értjük, csak abban az összefüggésben, amelyben élünk."
"Napfényes tetőkre h
ívogatnak ezek a sorok. Oda, ahol az előítéletek és elfogultságok szorí
és elnyomor
ító bilincsei lehullanak és meg tud szólalni az ember a saját hangján, tud járni a
saját lábán és mer gondolkozni és érezni a saját elméjével és sz
ívével."
(Tavaszi Sándor: Erdélyi tetők)

2009.05.17- Csáklya-Cheile Ceţii (Római fürdő)

Csáklya szoros (Római fürdő) - fentről.

Csáklya szoros (Római fürdő) - lentről.
***

Május 17-én Csáklya szoroshoz és a Tecsesti-i nárciszmezőkhöz kirándultunk, egy mikrobusszal és egy kiskocsival. Kolozsvárról Nagyenyed felé mentünk, majd Tövis után letértünk Borosbenedek (Benic) felé, Csáklya (Cetea) faluig. Innen gyalog indultunk tovább a piros háromszög jelzésen a Csáklya szorosig. Szép napos időnk volt.
A Csáklyakő mögött eredő Csáklya pataka mentén két hasadék is képződött, amelyek közül a leglátványosabb a Csáklya-hasadék. A patak itt valósággal kettéfűrészelte az olisztolitot és egy alig 1-2 m széles hasadékot hozott létre, lépcsőzetes vizesésekkel. A sima sziklafalak közé ékelt résen nem lehet keresztülmenni. Az itt található hatalmas kőüstöket, a bennük kavargó vizzel, Római fürdőnek (Baile Romane) nevezik a helyiek. Megcsodáltuk a vizesést, majd egy meredek ösvényen felkapaszkodva, felülről is megnéztük a hasadékot és az ezt körülvevő sziklafalakat, készitettünk egy rakás fényképet, majd visszatértünk a buszhoz a faluba.


1 megjegyzés:

  1. Hi~ I love your pics, are beautiful! I think that are pic of your travels, it's awesome! All those places... wow! See you!

    VálaszTörlés