Mottó:

"A szülőföldet és a hont nem lehet szeretni, ha nem ismerjük azt úgy, amint a különböző
tájak sajátosságában és szépségében szemtől szemben áll velünk. Önmagunkat sem ismerjük
és nem értjük, csak abban az összefüggésben, amelyben élünk."
"Napfényes tetőkre h
ívogatnak ezek a sorok. Oda, ahol az előítéletek és elfogultságok szorí
és elnyomor
ító bilincsei lehullanak és meg tud szólalni az ember a saját hangján, tud járni a
saját lábán és mer gondolkozni és érezni a saját elméjével és sz
ívével."
(Tavaszi Sándor: Erdélyi tetők)

2009.06.06-Mikrobuszos kirándulás: Fenes, Korábia (Piatra Caprei), Dombó csúcs

A Fenes szoros.

Június 6-án a Fenes szorosba (Cheile Feneşului)- és az 1369 m magas Dombó-csúcsra (Vf.Dâmbău) kirándultunk mikrobusszal, túravezető Vlád Pali. Tövis után eltértünk Magyarigen (Ighiu) felé, itt megnéztük a mûemlék barokk református templomot a XVIII. századból, temetõjében nyugszik Bod Péter (1712-69), kora kiemelkedő tudású történésze, irodalmára, II. Apafi Mihály fejedelem feleségének, Bethlen Katának udvari papja. Két barokk kőkoporsó közé helyezett sírja a templomkertben, az emlékének szentelt állandó kiállítás pedig a templombelsőben látható. A katolikus templom egyszerûbb, ennek kertjében van az 1848–49-es szabadságharc áldozatainak emlékmûve. Az Ompoly völgyén Zalatna felé folytattuk az utat, Fenesnél letértünk a Fenes patak völgyébe. A Fenes-völgyén haladva sziklaszoroson megyünk keresztül, itt találjuk a Fenesi Kecskekõ-Korábia (Piatra Caprei-Corabia) nevû sziklakúpokat, tovább egy völgyzárógát van, és innen eljuthatunk a Negrileasa-i nárciszmezõkhöz is. A Torockói havasok (Munţii Trascău) legdélibb részén vagyunk, a Nyugati-szigethegység délkeleti részén, az Érchegység északkeleti tömbjeként, az Aranyos, a Maros és az Ompoly völgyei között terülnek el. A Torockói-havasok domborzata épp a geológiai felépítés töredezettsége miatt igen szabdalt képet mutat. Magasság szempontjából az alacsony hegységek közé soroljuk őket. Távolról nézve olykor 1000 m szintkülönbséggel magasba szökő markáns tömbjei azonban igen magasnak mutatják.
Az erdészháztól elindulunk keresztül a szoroson, szemerkél az eső, de nemsokára megáll és kitisztul az idő.
Jobbkéz felöl meglátjuk a kék kereszt jelzést amely az Igeni (Iezer) tótól jön (távolság 3 óra), kicsit feljebb a völgyön a kék kereszt jelzés feltér balra a Dombó csúcsnak (3 - 3 1/2 óra), és folytatódik tovább Zalatnáig. Elöbb egy patakvölgyön megyünk, majd az erdőn keresztül egy meredek oldalon, mig kiérünk egy tisztásra (Poiana Părăgioasa - Vf.Părăgioasa 1292 m). Megpihenunk az 1.100 meteres dombtetőn, szép a kilátás a Ciumerna plató (Platoul Ciumerna) irányában. Az ösvény újra erdőben vezet, kicsit lejt, majd újra emelkedik, rengeteg a medvehagyma.

A medvehagyma a liliomfélék családjába tartozik. Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A foghagyma illatára és ízére emlékeztető, 25-30 cm magas, hófehér virágú, évelő növény. Március végén, április elején jelennek meg a föld felett hosszúkás, ívesen visszahajló levelei. Fehér virágai április-májusban nyílnak. A hagyma hosszúkás-tojásdad alakú. Emberi fogyasztásra a zöld részek és a hagyma alkalmazható. Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövény, hogy a tömeges gyűjtés veszélyeztetni kezdte állományát, ezért védetté nyilvánították. A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott gyűjtése. Védelméért érdemes egy-egy tőről csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad. Egy-egy hagyma kertben történő elültetésével és a növény termesztésével változatosabbá tehetjük megszokott ételeink ízét, zamatát.
A gerincen tovabbhaladva dél felé új panorama nyilik elénk, a Dombó és a mellette levő kis házikó. Mesebei kornyezet, itt-ott sziklák, egy zsomboly, előkerülnek a Fogarasi havasok csúcsai is, sajnos eleg párás a levegő, ezért a kilátás nem a legtisztább, a körvonalak kissé elmosodnak.




A Fenes völgy (Cheile Feneşului).




Kilátás a Dombó csúcsról (1369 m).





Képek a kirándulásról itt láthatók.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése